tisdag, oktober 19, 2010

Dags att vakna till liv

Som sagt det är nog dags att vakna till liv nu, har nog inte sovit till halv ett på flera år. Men som sagt när man inte gör av med någon energi om dagarna så blir det väl så att man är vaken sent och sover länge om dagarna. Var bara tur att C ringde förut annars så hade jag nog ännu sovit, men kan nog även tacka M för den sena natten med tanke på boken som jag har lånat av henne. Boken heter Völvans dotter ur serien Jarastavens vandring en serie som kommer passa mig som handen i hansken.


Bokens handling:
Siri är Völvans dotter. Det är folkvandringstid och olika folk och kulturer kämpar för överlevnad. Siris by är fredlig och hon har blivit upplärd i läkekonst och att tyda gudarnas tecken av sin mor. Det är en ära men också en farlig gåva att vara Völva. En Völva kan hota krigarnas makt och kullkasta männens ordning ...

Okända krigare attackerar Siris by och hon och andra unga kvinnor tas som krigsfångar. Bäckakorsets by behöver fler kvinnor och krigarna tvekar inte att röva bort dem från andra byar. Siri vet vad som väntar henne och de övriga kvinnorna. De kommer att tvingas dela bädd med byns krigare och kan inte göra något för att förhindra det. Må de alla hamna hos goda män, tänker Siri, när hon ser hur rädda hennes vänner är.

Själv måste hon dölja att hon har en Völvas kunskaper. En by kan bara ha en medicinkvinna - och Bäckakorsets by har redan en. Grina är både hövdingens kvinna och byns Völva. Hon bevakar sin position med alla medel och Siri väcker hennes hat från första stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar