fredag, juli 09, 2010

Stor & Saftiga kanelbullar

Bulldeg

150 g rums varmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 15-18 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel

Garnering

1/2 dl hackad sötmandel
1/2 dl pärlsocker till garnering

Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarmt. Smula sönder jästen i en skål och tillsätt degvätskan.
Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och den malda kardemumman.
2. Rör ner det mesta av mjölet varvat med smöret. Arbeta kraftigt i 5-10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Låt degen vila i 40 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.
3.Gör fyllningarna under tiden.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Fyll den ena plattan med fyllning, rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa i 40 minuter på en varm plats med bakduk.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, i 5-8 minuter.
6. Låt bullarna svalna på galler med en bakduk över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar